24 Mart Dünya Tüberküloz Günü “Umudumuz Tüberküloz Hastalığı Olmayan Bir Dünya” 

24 Mart Dünya Tüberküloz Günü “Umudumuz Tüberküloz Hastalığı Olmayan Bir Dünya” 

24 Mart Dünya Tüberküloz Günü “Umudumuz Tüberküloz Hastalığı Olmayan Bir Dünya” 

Tüberküloz (verem) köken olarak çok eskilere dayanıp insanlık tarihi boyunca salgınlara ve büyük oranda ölümlere sebep olan bir hastalıktır. Hipokrat’ın “phytisis” yani erime/ tükenme olarak tanımladığı bu hastalığın nedeninin bir mikrop olduğunu bulan Robert Koch, Mycobacterium tuberculosis basilini keşfettiği 24 Mart 1882 yılından sonra hastalığın ilk tedavisi 1940’lı yıllarda olmuştur. Daha sonrasında tüberküloz hastalığının farkındalığı için Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 1996 yılından itibaren her 24 Mart’ı ‘Dünya Tüberküloz Günü’ olarak ilan etmiştir.  

Dünya nüfusunun üçte biri tüberküloz basili ile enfektedir. Enfekte olan her 10 kişiden biri de aktif hastadır. Bu yüzden de tedavi görmemiş her kişi toplum sağlığı için bir tehlikedir. Tüm bunların sonucunda aktif hastaların hemen tedavi altına alınmaları, enfekte olan kişilerin de testlerle belirlenip koruyucu tedavi alması çok önemlidir. Toplumların bununla ilgili çalışmalar yürüterek aktif hastalar ve enfekte kişileri belirlemesi diğer önemli noktadır. Çünkü tüm bu gelişmelere rağmen en çok ölüm oranına sahip hastalıklardan biridir. 

En önemlisi bilinçli bireyler olarak gerekli testleri yaptırmak, hastalığı yenmek için tedaviye uymak ve düzenli ilaç tüketiminde bulunmak. Sizin de öksürükle beraber balgam, ateş, gece terlemesi, kilo kaybı, iştahsızlık ve halsizlik gibi iki haftadan uzun süren şikayetleriniz varsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz. 
Unutmayın ki tüberküloz önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Umudumuz tüberküloz hastalığı olmayan bir dünya.